Vitaminen

Vitaminen zijn calorievrije, organische, essentiële moleculen die ons lichaam nodig heeft in minutieuze hoeveelheden. Vitaminen kunnen ingedeeld worden in twee groepen: in water oplosbare vitaminen en in vet oplosbare vitaminen. Vitamine C en B zijn in water oplosbaar; overtollige hoeveelheden worden door het lichaam uitgescheiden. De in vet oplosbare vitaminen A, D, E en K lossen op in vet en overtollige hoeveelheden worden opgeslagen in onze vetcellen. In tabel 1 en 2 vindt u een overzicht van het type vitaminen, hun functie, de voedingsmiddelen waarin ze zitten en de symptomen van een eventueel tekort.7

Tabel 1. In water oplosbare vitaminen: C, B.

VitamineBronTekort
C-ascorbinezuur
  • Noodzakelijk voor de stolling en de collageenvorming
  • Belangrijke antioxidant
  • De RDA (Recommended Dietary) is dubbel zo hoog als u een roker bent
  • Draagt bij aan de calcium- en ijzeropname
  • Citrusvruchten
  • Kiwi
  • Aardbeien
  • Kruisbloemige groenten
  • Tomaten
  • Bladgroenten
  • Scheurbuik
  • Anemie
  • Capillaire fragiliteit
  • Snel blauwe plekken krijgen, trage genezing
  • Bloedend weefsel
B1-thiamine of thiamine
  • Helpt energie te produceren uit koolhydraten
  • Vlees, orgaanproducten, granen, gist
  • Beriberi (verlies van eetlust, spierzwakte, brandende tong)
B2-riboflavine
  • Helpt energie in de cellen te produceren
  • Melkproducten, vlees, gevogelte, vis, volle granen
  • Ariboflavinose: angulaire cheilosis, glossitis
B3-niacine
  • Kan in het lichaam ook aangemaakt worden op basis van tryptofaan
  • Helpt uw lichaam suikers en vetzuren te gebruiken
  • Dierlijke producten, granen, bladgroenten
  • Pellagra (dermatitis, diarree, dementie)
B6-piridoxine
  • Stofwisseling van koolhydraten, vetten en eiwitten
  • Vorming van bloedcellen
  • Dierlijke producten, vis, fruit en groenten
  • Microcytische anemie
  • Verzwakte immuniteit, prikkelbaarheid, glossitis
B12-cobalamine
  • Heeft intrinsieke factor uit de maag nodig voor absorptie
  • Werkt samen met foliumzuur om rode bloedcellen te maken
  • Uitsluitend te vinden in dierlijke producten. Supplementen nodig als u een vegetarisch dieet volgt
  • Pernicieuze anemie
Foliumzuur
  • Aanmaak van rode bloedcellen, kan misschien beschermen tegen hartziekten
  • Lever, groene bladgroenten, fruit
  • Megaloblastische anemie
  • Spina bifida
  • Vaak vastgesteld bij alcoholici
Biotine
  • Eidooier, lever, graanproducten
  • Bleekheid van de tong
  • Atrofie van de tongpapillen
Pantotheenzuur
  • Dierlijke voedingsmiddelen, volkorenproducten, spijsverteringskanaal
  • niet gekend

Tabel 2. In vet oplosbare vitaminen: A, D, E, K.

VitamineBronTekort
Vitamine A en bètacaroteen
  • Beschermt tegen infecties
  • Houdt de huid, de mondweefsels, de maag en de darmen gezond
  • Belangrijke antioxidant
  • Gele/oranje groenten, fruit
  • Zuivelproducten
  • Atrofie van de mondmucosa
  • Xerostomie, mondleukoplakie
  • Nachtblindheid
Vitamine D
  • Helpt bij de opname van calcium, fosfor, en de afzetting van deze mineralen in de botten en de tanden
  • Aangemaakt door het lichaam op basis van cholesterol in de huid en ultraviolet licht
  • Zonlicht
  • Levertraanolie
  • Verrijkte zuivelproducten
  • Volwassenen-osteomalacie
  • Kinderen-rachitis
  • Vertraagde tandvorming, hypocalcificatie van het glazuur
Vitamine E-tocoferol
  • Belangrijke antioxidant
  • Beschermt rode bloedcellen
  • Plantaardige oliën
  • Bladgroenten
  • Noten en zaden
  • Anemie (afbraak van rode boedcellen)
Vitamine K
  • Gebruikt in protrombinevorming voor bloedstolling
  • Opname geremd door eventueel overtollige vitamine E
  • Intestinale microflora
  • Bladgroenten
  • Lever
  • Hemolytische anemie
  • Wonden die niet stoppen met bloeden