Vetten: Kies de beste

Nieuw onderzoek toont aan dat gezonde vetten noodzakelijk en heilzaam zijn voor de gezondheid. Maar ook hier geldt: kwaliteit telt. We hebben vetten in onze voeding nodig om in vet oplosbare vitaminen A, D, E en K te absorberen. Hieronder vindt u enkele richtlijnen voor de keuze van de juiste vetten.3

  • Enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten verlagen het risico op ziekten. Gebruik bij voorkeur olijf-, koolzaad-, zonnebloem-, soja- en maïsolie. Neem noten, zaden en vis op in uw voeding.3
  • Transvetten verhogen het risico op ziekten, zelfs in kleine hoeveelheden. Ze worden de ‘silent killer’ genoemd omdat ze niet enkel de slagaders kunnen aantasten maar ook de cholesterolwaarden kunnen verhogen. Ze worden aangemaakt wanneer oliën ‘gedeeltelijk gedehydrogeneerd’ worden. Zoek daarom naar het woord ‘gedeeltelijk gedehydrogeneerd’ op het etiket van het voedingsmiddel.3
  • Verzadigde vetten zijn niet zo schadelijk als transvetten, maar kunnen nog steeds een negatieve impact op de gezondheid hebben als ze niet met mate gebruikt worden. Ze zitten in rood vlees, boter, kaas en ijsroom.3
  • Er bestaan ook twee essentiële vetzuren (Essential Fatty Acids, EFA’s) die ons lichaam niet zelf kan aanmaken. We moeten ze dus uit onze voeding halen. Ze worden doorgaans omega-3 en omega-6 genoemd. Goede bronnen hiervan zijn zalm, tonijn, lijnzaad, walnoten, koolzaad- en olijfolie, olijven en avocado.10

Maximum 30% van de calorieën die men inneemt per dag mag afkomstig zijn van vet.7