Tandsteen op tanden

Tandsteen op tanden

Tandsteen is een korstige afzetting die vlekken kan vasthouden op de tanden en verkleuring kan veroorzaken. Het maakt een sterke verbinding die alleen door een gekwalificeerde tandheelkundige verwijderd kan worden. De vorming van tandsteen kan het ook moeilijker maken om nieuw tandplak en bacteriën te verwijderen. Niet iedereen is even vatbaar voor tandplak en tandsteen op de tanden. Bij de meeste mensen bouwt deze afzetting sneller op bij het ouder worden.

HOE WORDT TANDSTEEN GEVORMD?

Als tandplak niet regelmatig en volledig wordt verwijderd, combineren mineralen in je speeksel zich met tandplak om kristallen te vormen die verharden tot tandsteen.

HOE VERWIJDER IK TANDSTEEN OP DE TANDEN?

Hoewel tandplak verwijderd kan worden door thuis grondig te poetsen en flossen, kan tandsteen alleen verwijderd worden door een tandheelkundige in de tandartspraktijk. Je tandarts of mondhygiënist gebruikt scherpe instrumenten om tandsteen boven en onder de tandvleesrand eraf te schrapen. Het tandoppervlak wordt weer glad gemaakt, wat helpt voorkomen dat tandplak vast blijft zitten en nog meer tandsteen vormt.

WAAROM IS HET BELANGRIJK OM VORMING VAN TANDSTEEN TE VOORKOMEN?

Het oppervlak van tandsteen is ruw, waardoor het moeilijk is om tandplak te verwijderen met een tandenborstel en flosdraad. Tandsteen ziet er niet mooi uit – het kan geel of zelfs bruin zijn omdat er steeds meer vlekken op komen. Omdat het tandplak aantrekt en het reinigen van de tanden thuis moeilijk maakt, kan het daarnaast bijdragen aan tandbederf, een slechte adem en ernstige vormen van tandvleesontsteking.

FASES VAN TANDSTEENVORMING

Een beetje tandsteen

Matig tandsteen

Ernstige tandsteen

Beheer Cookies