Tandheelkundige implantaten en verzorging

Tandheelkundige implantaten en verzorging

Wat zijn tandheelkundige implantaten?

Tandheelkundige implantaten zijn schroefjes of ankers die operatief in het kaakbot worden geïmplanteerd. Ze vervullen de rol van de wortel van de oorspronkelijke tand. Zodra de tandheelkundige implantaten op hun plek zitten, worden er kunsttanden op vastgezet.

Tandheelkundige implantaten zijn duur en er is veel werk bij betrokken, maar het is een zeer stabiele en sterke basis voor kunsttanden. Dit betekent dat ze niet wiebelen of in de mond verplaatsen en daardoor zo natuurlijk mogelijk aanvoelen. Het probleem is dat tandheelkundige implantaten vrij duur zijn en dat verzekeringen de kosten niet altijd dekken. Het kaakbeen en het tandvlees moeten ook gezond genoeg zijn om de implantaten in te kunnen zetten.

Wat is de procedure van tandheelkundige implantaten?

De procedure van tandheelkundige implantaten kan langdurig zijn, afhankelijk van het aantal implantaten en de hoeveelheid voorbereidend werk die nodig is. In de meeste gevallen wordt de procedure uitgevoerd met een plaatselijke verdoving.

Er zijn twee soorten operaties voor tandheelkundige implantaten die door de American Dental Association [Amerikaanse Tandheelkundige Vereniging] als veilig worden bestempeld.

Subperiostale implantaten: deze tandheelkundige implantaten zijn gemaakt van een metalen frame dat onder de tandvleesrand aan het kaakbeen wordt vastgemaakt. Doordat het tandvlees geneest, wordt het frame op zijn plek verankerd. Zodra het genezen is, worden schroeven vastgemaakt aan het frame, gevolgd door de kunsttanden.

Endostale implantaten: bij deze tandheelkundige implantaten worden de metalen implantaten, waar de schroeven op worden geplaatst, in twee operaties direct op het kaakbot bevestigd. Zodra dit genezen is, wordt de kunsttand erop bevestigd.

Beide tandheelkundige implantaatprocedures kunnen tussen de 3 en 6 maanden duren voordat ze voltooid zijn, afhankelijk van de individuele patiënt.

Hoe zie je eruit na tandheelkundige implantaten?

Je tandarts zal het hele zorgplan van tandheelkundige implantaten aan je uitleggen, maar in principe zien ze er hetzelfde uit als een natuurlijk gebit. Je moet dan ook ten minste twee keer per dag poetsen en flossen, mondwater gebruiken en over het geheel een goede mondverzorgingsroutine onderhouden. Roken en overmatig gebruik van suikerhoudende dranken kan de tanden en het tandvlees beschadigen.

Mensen met tandheelkundige implantaten moeten mogelijk vaker naar de tandarts om ze schoon en gezond te houden. Het is aan te bevelen om regelmatig naar de mondhygiënist te gaan. Sommige mensen hebben speciale tandenborstels die ontwikkeld zijn voor tandheelkundige implantaten.

Beheer Cookies