Tandabces

Tandabces

Een tandabces is een pijnlijke zwelling gevuld met een dikke gele vloeistof (pus). Er zijn twee soorten tandabcessen, een tandvleesabces (ook bekend als parodontaal abces) en een tandabces (ook bekend als periapicaal abces).

Wat veroorzaakt een tandabces?

Abcessen kunnen ontstaan wanneer de binnenkant van je mond geïrriteerd is en bacteriën binnen kunnen om een infectie te veroorzaken. Het abces vormt zich rond deze infectie als een soort barrière die voorkomt dat de infectie zich verspreid.

Een tandvleesabces wordt meestal veroorzaakt door een infectie tussen de tand en het tandvlees. Dit kan gebeuren door eten dat vast komt te zitten of in het geval van een ernstige parodontale aandoening, wanneer bacteriën zich onder het tandvlees en in het bot opbouwen.

Een tandabces verschijnt aan de punt van de tandwortel en komt voor wanneer de zenuw van een tand dood of aan het afsterven is.

Symptomen van een tandabces

Symptomen van een tandabces zijn onder andere:

  • een kloppende pijn

  • een zwelling gevuld met pus

  • ontstoken tandvlees

  • tanden die gevoelig zijn voor druk

  • een vieze smaak in de mond (wanneer het pus uit het abces loopt)

Het is belangrijk om symptomen van een tand- of tandvleesabces niet te negeren. De infectie kan maanden tot jaren duren en gaat niet over zonder behandeling. Als het onbehandeld blijft, kan het schade aanrichten aan de tanden en het omliggend bot. Het kan ook de bloedsomloop ingaan en daar nog ernstigere complicaties veroorzaken.

Behandeling tandabces

Als je denkt dat je een tand- of tandvleesabces hebt, moet je een afspraak maken met een gekwalificeerde tandheelkundige.

Je tandarts zal het gebied rondom het abces schoonmaken, het abces schoonmaken om vastzittend pus te verwijderen en de infectie behandelen. Soms ontstaat er in de mond een fistel door het bot en de huid heen voor de drainage van pus. Als deze holle tunnel zich heeft ontwikkeld als gevolg van je abces, zal je tandarts deze schoonmaken en het vanzelf dicht laten groeien.

Wanneer in de tand een ontsteking is ontstaan, moet de tandarts een klein gaatje maken in de tand. Hierdoor kan het tandabces draineren. Na deze behandeling zal een wortelkanaalbehandeling en een vulling of een kroon nodig zijn.

In gevallen waarbij abcessen schade hebben veroorzaakt aan de tand, of als ze bijzonder groot zijn, kan het nodig zijn om de tand te trekken.

Als je tandabces is veroorzaakt door parodontale ziekte, zal deze ziekte behandeld moeten worden om verdere infecties te voorkomen. Je tandarts kan het abces echter draineren om de pijn te verlichten.

Hoe kan een tandabces voorkomen worden

Abcessen kunnen voorkomen worden door een goed mondhygiëne. Hierbij hoort dagelijks poetsen en flossen en ook regelmatige controles door een gekwalificeerde tandheelkundige.

Beheer Cookies