Mondbranden

Mondbranden

Een brandend ongemak in de mond komt regelmatig voor en kan in verband gebracht worden met een aantal aandoeningen wanneer ze zich voordoen in combinatie met andere symptomen. Echter, 15% van de oudere patiënten heeft last van een brandend gevoel in de mond zonder dat er andere zichtbare symptomen zijn. Dit wordt geclassificeerd als mondbranden.

Oorzaken van mondbranden

Ondanks dat er geen zichtbaar bewijs is voor deze aandoening, zijn psychologische problemen zoals emotionele stress, angst en depressie, hormoontekorten bij postmenopauzale vrouwen en neurologische afwijkingen allemaal geïdentificeerd als mogelijke bijdragers aan mondbranden.

Symptomen van mondbranden

Symptomen van mondbranden zijn onder andere:
  • Chronisch brandend gevoel op de tong, gehemelte, lippen of mondoppervlak tussen het tandvlees en de lippen

  • Een droge mond

  • Prikkend gevoel dat ongemak veroorzaakt

  • Veranderde smaak en/of geur

Mondbranden wordt gediagnosticeerd op basis van afwezigheid van andere factoren die het brandende gevoel in de mond kunnen veroorzaken. Mogelijke factoren zijn onder andere geneesmiddelen, diabetes type 2, allergieën en vitaminetekorten.

Behandeling en remedies tegen mondbranden

De eerste stap bij de behandeling van mondbranden is het verwijderen van alle lokale bijdragende factoren zoals infecties, mondproducten en pittig eten. Alcoholvrije mondproducten met weinig toevoegingen en minimale toegevoegde smaak worden aanbevolen, net als suikervrije snoepjes en kauwgom, en drankjes zonder cafeïne. Van behandelingen zoals stress management, yoga, psychotherapie en gematigd bewegen is ook bewezen dat ze de intensiteit van de pijn kunnen verminderen.

Afhankelijk van je symptomen kunnen bepaalde antidepressiva die gebruikt worden ter behandeling van angst ook overwogen worden als behandeling voor mondbranden, naast een plaatselijke aanpak.

Ondanks dat het niet kwaadaardig is, kan mondbranden slopend zijn. Daarom is het aanbevolen om uw tandarts te raadplegen als u last hebt van een brandend gevoel in uw mond.

Beheer Cookies