Diabetes en orale gezondheid

Diabetes en orale gezondheid

Diabetes beïnvloedt je hele lichaam, inclusief je tanden en tandvlees. Het effect is zelfs nog groter als je bloedsuikerspiegel niet onder controle is waardoor het moeilijker is om bacteriële infecties te bestrijden.

Tandplak

Als een te hoge bloedsuikerspiegel niet goed onder controle is, kun je meer tandplakbacteriën hebben dan de meeste mensen. Hierdoor kun je een groter risico hebben op problemen met je orale gezondheid. Plak is een kleurloze, plakkerige laag bacteriën die zich op de tanden vormt. Als het niet verwijderd wordt, kan het leiden tot tandbederf en infecties, zoals de tandvleesaandoening gingivitis.

Gingivitis

Gingivitis is het beginstadium van tandvleesontsteking. Het wordt veroorzaakt door de opbouw van tandplak en tandsteen (gecalcificeerd tandplak) op de tanden, langs de tandvleesrand. Als je diabetes hebt, is het voor jouw lichaam moeilijker om tandplakbacteriën onder controle te krijgen. Dat is waarom mensen met diabetes 3 tot 4 keer vaker tandvleesontsteking krijgen.

Maak een afspraak met je gekwalificeerde tandheelkundige als je een of meerdere van de volgende symptomen hebt:

  • Rood tandvlees
  • Opgezwollen of
  • Gevoelig tandvlees
  • Tandvlees dat snel gaat bloeden

Diabetes en parodontale ziekte

Als gingivitis niet behandeld wordt, kan het uitgroeien tot parodontitis. Dit is een ernstigere vorm van tandvleesontsteking. Na verloop van tijd kan het ervoor zorgen dat je tandvlees zich van de tanden terugtrekt waardoor je tanden los gaan zitten.

Een slechte mondhygiëne kan ook een invloed hebben op je diabetes. Als je een infectie hebt zoals gingivitis of parodontitis, kan het je bloedsuikerspiegel beïnvloeden. Dat is waarom het zo belangrijk is om thuis goede mondverzorgingsgewoonten te hebben en tandpasta en mondwater te gebruiken die ontwikkeld is om tandplak en gingivitis te bestrijden. Goede zorg kan je orale gezondheid helpen beschermen, maar ook helpen je diabetes onder controle te houden.

Beheer Cookies