Wat is bruxisme en tandenknarsen

Wat is bruxisme en tandenknarsen
Bruxisme: Wat is tandenknarsen?

Tussen de 8-10% van de bevolking heeft last van bruxisme, beter bekend als tandenknarsen. Tandenknarsen is echter niet het enige symptoom van tandenknarsen, het wordt ook vaak in verband gebracht met kaakklemmen.

Bruxisme is opgedeeld in twee verschillende soorten. Bij slaapbruxisme knarsen mensen ’s nachts hun tanden en/of klemmen ze hun kaak. Bij waakbruxisme is geen sprake van tandenknarsen maar wordt nog steeds, onbewust, de kaak samengeklemd en aangespannen.

Ongeacht van welke soort sprake is, zijn de gevolgen van aanhoudend tandenknarsen en bruxisme onder andere:

  • Kaakpijn, ongemak en verminderde beweging
  • Afgesleten en beschadigde tanden
  • Gebroken tanden
  • Hoofdpijn
  • Oorpijn

Hoewel iedereen deze aandoening kan krijgen, komt het significant vaker voor in de leeftijd tussen de midden twintig en midden veertig.

Waarom knarsen mensen met hun tanden?

Er zijn verschillende redenen waarvan gedacht wordt dat ze tandenknarsen veroorzaken, maar stress en angst wordt gezien als een van de belangrijkste oorzaken. Dit kan de reden zijn waarom jongvolwassenen en mensen van middelbare leeftijd er het meeste last van hebben.

Obstructieve slaapapneu kan een andere oorzaak zijn van bruxisme. Slaapbruxisme komt vaak voor tijdens periodes van diepe slaap en specifiek bij opwinding of stimulering, daarom kan het een indicatie van een slaapstoornis zijn. Wederom is tandenknarsen tijdens de slaap een van de belangrijkste symptomen.

Als laatste kunnen medicatie, recreatief drugsgebruik of een onderliggende medische aandoening de oorzaak zijn van bruxisme. Bepaalde antidepressiva en drugs zoals cocaïne en XTC kunnen tandenknarsen induceren, zowel tijdens het wakker zijn als tijdens de slaap. De ziekte van Parkinson, depressie en angststoornissen kunnen ook bijdragende factoren zijn.

Hoe je kunt stoppen met tandenknarsen

Er zijn geen specifieke geneesmiddelen voor tandenknarsen omdat het vaak een teken is van een andere aandoening. Er zijn echter wel manieren om bruxisme te verminderen of ten minste onder controle te houden.

Gebitsbeschermers of spalken kunnen een effectieve manier zijn om tandenknarsen en bruxisme onder controle te houden. Hoewel dit niets doet aan de oorzaken, kan het wel de effecten verminderen en schade aan de tanden voorkomen. Als gedacht wordt dat de oorzaak van tandenknarsen ligt bij stress, angst of depressie, kunnen traditionele behandelingen zoals cognitieve gedragstherapie (CGt) effectief zijn.

Tot slot, net als bij veel andere aandoeningen, kan gewoon zo gezond mogelijk leven bruxisme verminderen of minimaliseren. Het kan bijvoorbeeld helpen om te stoppen met roken en/of minder alcohol te drinken.

Beheer Cookies