Mineralen

Mineralen zijn vergelijkbaar met vitaminen in die zin dat ze calorievrije, essentiële moleculen zijn. Maar het zijn anorganische, kleine elementen die veel biologische functies op gang brengen. De hoeveelheid mineralen in onze voeding is sterk afhankelijk van de soorten voedingsmiddelen die we eten en de bodemomstandigheden waarin de planten zijn gegroeid. In tabel 3 en 4 wordt beschreven hoe deze mineralen u gezond houden; verder ziet u hun functie, bronnen en de effecten van een tekort.7

Tabel 3. Mineralen voor botten en tanden.

MineraalBron Tekort
Calcium: (Ca)
  • Meest overvloedig aanwezige mineraal in het lichaam
  • 99% wordt opgeslagen in de tanden en de botten
  • Verantwoordelijk voor spiercontractie, de overdracht van zenuwprikkels, vereist vitamine D voor opname in het lichaam
  • Zuivelproducten, broccoli, donkergroene bladgroenten, verrijkt sinaasappelsap en sojamelk
  • Osteopenie/osteoporose
  • Rachitis
  • Onvolledige calcificatie van de tanden
  • Vatbaarheid voor caries
  • Verhoogde tandmobiliteit
  • Krampen
Fosfor: (P)
  • 80-90% van Fosfor zit in de beenderen en tanden
  • Bevordert de opname van vitamine Vorming van botten en tanden, zuur-base-evenwicht
  • Zuivelproducten, gevogelte, volle granen, peulvruchten
  • Botdemineralisatie, calciumverlies
  • Onvolledige calcificatie van de tanden
  • Vatbaarheid voor caries en parodontale aandoeningen
  • Periodontal disease
Fluor: (F)
  • Opgeslagen in de beenderen en tanden
  • Gefluorideerd water, thee, zeevruchten
  • Verminderde weerstand tegen caries
Magnesium: (Mg)
  • 60% zit in de beenderen en tanden
  • Verantwoordelijk voor homeostase
  • Groene bladgroenten, noten, volle granen
  • Trillingen van de spieren, krampen
  • Gingivale hypertrofie

Tabel 4. Micromineralen die noodzakelijk zijn in kleinere hoeveelheden.

MicromineraalBron Tekort
IJzer: (Fe)
  • 20% is opgeslagen in het beenmerg
  • Vervoert zuurstof naar de cellen
  • Vitamine C is nodig voor de opname van Ijzer
  • Heemijzer: vlees, vis, gevogelte
  • Niet-heemijzer: planten, peulvruchten
  • Anemie, verzwakte immuniteit
  • Angulaire cheilosis, bleekheid van lippen en slijmvliezen, glossitis, candida, dysfagie
Zink: (Zn)
  • Normale groei en ontwikkeling, smaak- en reukreceptoren
  • Niet-heemijzer: planten
  • Eiwitrijke voedingsmiddelen
  • Smaak- en reukverlies
  • Vertraagde wondgenezing
  • Xerostomie, meer candida, parodontale aandoeningen en cariës
Koper
  • Schelpdieren, lever, noten, peulvruchten
  • Osteoporose, artritis, letsels in het bindweefsel
Mangaan
  • Volle granen, peulvruchten, noten, thee, bladgroenten
  • Groeivertraging, aangeboren misvormingen, slechte voortplanting
Selenium
  • Dierlijke producten
  • Niet gekend