Koolhydraten: Kwaliteit telt

Veel mensen begrijpen het allemaal niet goed als het gaat om koolhydraten. Wat vooral telt, is het type koolhydraten dat u beslist te eten. Sommige koolhydraatbronnen zijn gezonder dan andere. Een voorbeeld: volkorenbrood, rogge, gerst en quinoa zijn gezondere keuzes dan geraffineerd wit brood en frietjes. De gezondste koolhydraatbronnen zijn vruchten, groenten en bonen. Die bevatten vitaminen, mineralen, vezels en fytonutriënten. Ongezonde koolhydraatbronnen zijn gebak, frisdrank of geraffineerde voedingsmiddelen, die gemakkelijk verteren maar bijdragen aan gewichtstoename en diabetes en hartziekten in de hand werken. Hier vindt u enkele tips om koolhydraten van goede kwaliteit in uw voeding op te nemen:3

  • Begin de dag met volkorenproducten, ouderwetse havermout of een graanproduct met minstens 4 gram vezels.
  • Gebruik volkorenbrood voor snacks en broodjes.
  • Kies voor fruit in plaats van vruchtensap.
  • Laat de aardappelen staan en ga voor bonen.3
photo showing compelx carbohydrates
Complexe koolhydraten
photo showing refined carbohydrates
Geraffineerde koolhydraten