Baby’s, peuters en kleuters

Baby’s, peuters en kleuters hebben specifieke voedingsbehoeften. Het gewicht van een baby verdriedubbelt ongeveer tegen de tijd dat hij/zij één jaar oud is. Maar omdat de intestinale absorptie vaak nog inefficiënt verloopt en de nierfunctie nog niet volledig ontwikkeld is, kan de vertering een probleem zijn. Borst- of speciaal geproduceerde melk voor baby’s levert de nodige voedingsstoffen in de eerste 6 maanden van de ontwikkeling. Vanaf ongeveer 6 maanden worden meestal vaste voedingsmiddelen geïntroduceerd. Maar elk kind is anders en daarom is er geen vaste datum op te pinnen: het kind moet klaar zijn voor vaste voeding. In de regel zouden kinderen van de fles of borst af moeten zijn tegen de leeftijd van 1 jaar.1 Zodra een peuter zelf begint te eten, kunnen een onregelmatige eetlust en ‘food jags’ (voorkeur voor steeds hetzelfde voedsel, dat dan weer plots geruild wordt voor een ander voedsel) vaker voorkomen. Gezonde snacks aanbieden en fast food beperken, is belangrijk in deze levensfase, waarin kinderen en hun smaak erg beïnvloedbaar zijn.7

In de mond beginnen de melktanden stilaan door te komen. Ouders kunnen cariës bij jonge kinderen voorkomen door de tanden te reinigen met een gaasje of tandenborsteltje na de maaltijden. Het kind een flesje water geven in plaats van vruchtensap of melk voor het slapengaan, kan de blootstelling aan fermenteerbare koolhydraten beperken. Melk of melkvervangers zijn echter belangrijke bronnen van calcium, fosfor en vitamine D, die essentieel zijn voor de calcificatie van de definitieve tanden.7

Een kind met een gespleten gehemelte/lip voeden, kan een hele uitdaging zijn. Het belangrijkste is een adequate opname van voedingsstoffen te garanderen. De afwezigheid van negatieve druk, die nodig is om te zuigen, kan het voeden voor een moeder zeker bemoeilijken. Door het gaatje in de fles groter te maken en speciale voedingshulpmiddelen te gebruiken, kan de baby waarschijnlijk efficiënter gevoed worden. Voor meer informatie kunnen we patiënten doorverwijzen naar een bestaande vereniging van patienten met gespleten lip en hun families.1

Schoolrijpe kinderen hebben regelmatige maaltijden nodig om een gezonde bloedsuikerspiegel te behouden. Dit is nodig voor optimale schoolprestaties. Dit is ook een periode waarin het eten sociale, psychologische en emotionele implicaties krijgt en kinderen een levenslange relatie met eten ontwikkelen. De eetlust is op deze leeftijd doorgaans heel goed en gezonde tussendoortjes zijn een uitstekende manier om nutriëntrijke voedingsmiddelen op te nemen in het dieet. Door kinderen te betrekken bij de bereiding van maaltijden en voedsel nooit te gebruiken als straf of beloning, kunnen kinderen gezonde eetstrategieën aanleren.7

Gezonde tussendoortjes tijdens en na school.
  • Verschillende soorten fruit op een spiesje, meloen, druiven en bessen
  • Reepjes wortel of selderij met humus
  • Volkorenbroodje met pindakaas
  • Zachte, volkoren taco met gesmolten vetarme kaas
  • Mozzarellastrookjes met volkorencrackers
  • Smoothies gemaakt met vetarme yoghurt en diepgevroren bessen
  • Studentenhaver met popcorn en noten
  • Salsa en chips
  • Minipizza’s op een volkoren Engelse muffin
  • Kalkoenrolletjes
  • Volkorenontbijtgranen met vers fruit
  • Schijfjes banaan met pindakaas en wat graanvlokken

Speciaal op deze lijftijd, nemen de Calcium-, Fosfor- en vitamine D-behoeften toe als gevolg van de groeispurt in de grotere beenderen. In de mond worden de melktanden vervangen door het volwassen gebit. Het sealen van de eerste blijvende molaren is een standaardprotocol voor de preventie van cariës in deze fase van de ontwikkeling van de mondholte.7