Zwangerschapsgingivitis

Zwangerschapsgingivitis

Wat is zwangerschapsgingivitis?

Gingivitis komt voor wanneer tandplak, wat bacteriën bevat, zich opbouwt op tanden en toxines produceert die het tandvlees irriteren. Als je bloedend, rood, gezwollen, pijnlijk of ontstoken tandvlees hebt, gaat het waarschijnlijk om gingivitis

Zwangerschapsgingivitis wordt veroorzaakt door een stijging in het hormoon progesteron, wat kan bijdragen aan een verhoogde bloedtoevoer naar het tandvlees, wat dit gevoelig en opgezwollen maakt en waardoor er meer kans is dat het gaat bloeden bij het poetsen en flossen. Deze hormonale veranderingen kunnen het gemakkelijker maken voor bepaalde bacteriën die gingivitis veroorzaken om te groeien en het tandvlees gevoeliger te maken. Hoewel zwangerschapsgingivitis op elk moment tussen de tweede en de achtste maand kan voorkomen, is het meestal het ergst tijdens het tweede trimester.

Een voorbeeld van zwangerschapsgingivitis

Soms ontstaat er een rode bult of ‘overgroei’ op het tandvlees, meestal in de buurt van de bovenste voortanden. Dit worden zwangerschapstumoren genoemd maar het gaat niet om kanker en ze zijn niet besmettelijk. Als je een zwangerschapstumor hebt, moet je contact opnemen met je tandarts, maar de meeste van deze bultjes verdwijnen nadat de baby is geboren.

Tussen de 60 tot 70% van de vrouwen heeft op enig moment last van zwangerschapsgingivitis

Waarom is het belangrijk om zwangerschapsgingivitis te behandelen?

Het is belangrijk om zwangerschapsgingivitis te behandelen om te voorkomen dat het zich ontwikkelt tot een ernstigere tandvleesontsteking die parodontitis heet. Parodontitis kan leiden tot ernstige orale gezondheidsproblemen waarvoor operaties nodig zijn of die kunnen leiden tot tandverlies. Je algemene gezondheid, en de gezondheid van je baby, kunnen beïnvloed worden door de gezondheid van de tanden en tandvlees. Bepaald onderzoek heeft zelfs een verband aangetoond tussen slechte tandvleesgezondheid en vroeggeboorte.

Wat kan ik doen om zwangerschapsgingivitis te voorkomen?

Tandplak onder controle houden is het belangrijkste wat je kunt doen om problemen met zwangerschapsgingivitis te voorkomen. Een strenge routine thuis voor het goed en precies verwijderen van tandplak moet zelfs voordat je zwanger bent beginnen. Niet alle mondverzorgingsproducten zijn hetzelfde, dus zorg ervoor dat je een tandpasta en mondwater kiest die ontwikkeld zijn voor de bestrijding van tandplak en gingivitis. Probeer ook een zachte elektrische tandenborstel omdat hiermee plak gemakkelijker verwijderd wordt.

MONDVERZORGINGSTIPS VOOR EEN GEZONDE ZWANGERSCHAP

  • Zorg ervoor dat je tanden en tandvlees gezond zijn voordat je zwanger wordt
  • Sla geen periodieke tandartscontroles over
  • Gebruik een zachte elektrische tandenborstel en floss voorzichtig om schade aan gevoelig tandvlees te voorkomen
  • Gebruik twee keer per dag een antigingivitis/antitandplak tandpasta en floss dagelijks
  • Spoel met een alcoholvrije antigingivitis/antitandplak mondspoeling
  • Als je overgeeft door ochtendmisselijkheid spoel je mond dan, om te voorkomen dat zuren je tanden en tandvlees aantasten
  • Volg een gezond dieet met voldoende calcium, fosfor, eiwitten en vitamine A, C en D. Bespreek de noodzaak van voedingssupplementen met je verloskundige.

GEFELICITEERD!

Terwijl je geniet van deze spannende tijd in je leven moet je wel onthouden dat je tanden en tandvlees extra zorg nodig hebben. Hier heb je later veel profijt van en het geeft een goed voorbeeld aan je kindje!

Beheer Cookies