Tanden witter maken

Tanden witter maken

Duizenden Nederlanders hebben gevlekte en verkleurde tanden en zouden ze graag witter en helderder maken. Toen gekwalificeerde tandheelkundigen mensen vroegen wat ze het liefste wilden verbeteren aan hun lach, was het meest gegeven antwoord: wittere tanden.

Begrijpen hoe tanden witter maken werkt, begint met begrijpen van tandverkleuring. Er zijn twee soorten verkleuring die je tanden, en je lach, aantasten.

Extrinsieke verkleuring zit aan de buitenkant van de tand. Oorzaken hiervan zijn onder andere:

  • Tabaksproducten
  • Voedsel en dranken zoals bessen, koffie, thee en rode wijn
  • Tandsteen (wat zich vormt als tandplak op de tanden blijft zitten)

Intrinsieke verkleuring zit onder het oppervlak en is moeilijk te verwijderen. Deze verkleuring wordt onderdeel van de tand en kan veroorzaakt worden door:

  • Ouder worden
  • Overmatig gebruik van fluoride
  • Gebruik van bepaalde medicatie tijdens de ontwikkeling van de tanden
  • Trauma
Extrinsieke verkleuring
Intrinsieke verkleuring

Hoe krijg je wittere tanden met producten om tanden witter te maken

Net als dat er verschillende oorzaken zijn voor de verkleuring van tanden, zijn er ook verschillende oplossingen.

Er zijn verschillende mogelijkheden om tanden witter te maken zoals witmakende tandenpasta, wat een mild schuurmiddel bevat dat de tanden schrobt en oppervlakkige verkleuring verwijdert om ze witter te maken. Sommige tandpasta’s bevatten ook peroxide of fosfaten die helpen de verkleuring te verwijderen en voorkomen. De mond spoelen met een witmakende mondspoeling met een zacht schuimend effect om veilig te beschermen tegen toekomstige verkleuring. Dit kan ook op moeilijk te bereiken plekken komen. In bleeksets voor thuis zitten strips of witmakende gels met trays, die daadwerkelijk het tandglazuur bleken. Om je tanden professioneel te laten bleken hoef je vaak maar een enkel bezoek te brengen aan de tandarts. Tijdens dit bezoek wordt bleekmiddel aangebracht op de tanden. Deze procedure kan versterkt worden met een speciale lamp of laser.

Bleken bij de tandarts

Procedures om tanden witter te maken werken niet altijd bij alle soorten tandverkleuring en zullen kronen, vullingen of gebonden delen niet witter maken. Het gebruik van witmakende producten kan je tanden gevoeliger maken, maar dit is meestal maar tijdelijk. Als je problemen hebt bij het witter maken van je tanden kun je het beste contact opnemen met je gekwalificeerde tandheelkundige. Regelmatige schoonmaakbeurten door een gekwalificeerde tandheelkundige kan nieuwe verkleuring voorkomen en ook oppervlakkige verkleuring verwijderen. Je kunt bij de tandarts ook terecht om verkleuring te verwijderen en tanden witter te laten maken met een professionele behandeling.

Beheer Cookies