Hoe krijg je gaatjes?

Hoe Krijg Je Gaatjes?

Gaatjes, ook tandbederf of cariës genoemd, is de afbraak van het harde weefsel van de tand. Deze afbraak, of demineralisatie, wordt veroorzaakt door zuren die geproduceerd worden door de bacteriën die in tandplak zitten. Deze schade kan leiden tot de vorming van kuiltjes of gaatjes waar uiteindelijk een professionele behandeling voor nodig is. Je tandarts kan het tandbederf verwijderen en het gaatje vullen.

Volg deze tips om gaatjes te voorkomen:

* Gebruik geen voedsel en drank met een hoog suikerpercentage, deze veroorzaken bacteriën in de mond

* Gebruik tandpasta en mondspoeling met fluoride: fluoride versterkt het tandglazuur en voorkomt zo gaatjes.

* Poets je tanden elke dag grondig om tandplak te verwijderen. Flos elke dag om tandplak tussen de tanden de verwijderen.

* Praat met je tandarts over medische aandoeningen of medicatie die je gebruikt. Beiden kunnen verminderde speekselproductie veroorzaken, wat kan leiden tot tandbederf omdat de tanden niet op natuurlijke wijze worden gereinigd.

* Andere factoren die kunnen bijdragen aan problemen met tandbederf zijn: alcoholisme, tabaksgebruik en eetstoornissen. Als je hier zorgen over hebt, kun je dit met je tandarts of dokter bespreken.

PROBEER DEZE PRODUCTEN OM TANDBEDERF TE VOORKOMEN:

Fases van tandbederf

Fase 1: Een wit of bruin vlekje op het tandoppervlak kan een vroeg teken zijn van tandbederf. Poetsen met een tandpasta met fluoride en flossen kunnen helpen voorkomen dat het een gaatje wordt.

Fase 2: Het tandbederf is door de harde laag tandglazuur van de tand gegaan.

Fase 3: Nu dat het gaatje door het tandglazuur naar de zachte laag van de tand is doorgedrongen, zal het de tandstructuur sneller kapot maken omdat de tandlagen onder het tandglazuur niet zo hard zijn.

Fase 4: Als het gaatje niet gevuld wordt, kan het dieper in de tand voor grotere problemen zorgen. Daarom is het belangrijk dat je regelmatig naar de tandarts gaat.

Als je last hebt van tandbederf kan de tandarts vullingen, fluoride of andere mogelijke behandelingen met je bespreken.

Beheer Cookies