Wat veroorzaakt een slechte adem?

Wat veroorzaakt een slechte adem

Je zou denken dat een slechte adem of halitose vooral komt door zaken als het eten van knoflook en uien. Maar het zal je verbazen dat een van de belangrijkste oorzaken van een slechte adem bacteriën in de mond is, vooral op de tong. Tandartsen noemen de zwavel bijproducten die als afval worden afgescheiden door orale bacteriën ‘vluchtige zwavelverbindingen’ (VZV’s), en de aanwezigheid hiervan in je mond veroorzaakt een slechte adem. Naast voedsel kan een slechte adem veroorzaakt worden door slechte mondhygiëne, tabaksgebruik en een aantal medische aandoeningen.

Oorzaken van slechte adem

Voedsel – Voedsel dat zich ophoopt op en tussen de tanden kan bacteriën verzamelen die geuren veroorzaken

Slechte mondhygiëne – Verwijder elke dag tandplak, waar bacteriën inzitten, van je tanden, tandvlees en tong. Gaatjes en gingivitis kunnen ook een slechte adem veroorzaken.

Tabaksgebruik – Roken kan chronische slechte adem veroorzaken door opgebouwde teer en nicotine en verminderde speekselproductie

Medische aandoeningen – Infecties aan de luchtwegen, chronische sinusitis, postnasale drip, chronische bronchitis, diabetes, gastro-intestinale stoornissen of lever- en nierziekten kunnen bijdragen aan de problemen van een slechte adem

Hoe kom je van slechte adem af

Om van een slechte adem af te komen moet je zeker twee keer per dag je tanden poetsen en elke dag flossen om de bacteriën die een slechte adem veroorzaken te verwijderen van je tanden, tandvlees en tong. Gebruik een antibacteriële tandpasta en mondspoeling die helpen bij het doden van bacteriën die geuren veroorzaken. Een schone, tandplakvrije mond is essentieel voor een frisse adem.

Om tussen de poetsbeurten in een frisse adem te houden, probeer:

  • Na het eten te spoelen met een mondspoeling
  • Suikervrije kauwgom te kauwen om de speekselproductie te stimuleren
  • Snacks als selderij, wortels en appels te eten, die kunnen helpen om stukjes los te maken
  • Een voedzaam dieet: vitaminetekort kan bijdragen aan een slechte adem
  • Je tong poetsen

Bezoek je gekwalificeerde tandheelkundige als de slechte adem niet weggaat om chronische medische aandoeningen uit te sluiten. Vaak kan een slechte adem bestreden worden door elke dag een mondspoeling, tandpasta en flosdraad te gebruiken.

Beheer Cookies