Wat is tandplak?

Wat is tandplak

Tandplak is een plakkerig, kleurloos of lichtgeel laagje dat zich continu op je tanden vormt. Wanneer speeksel, voedsel en vloeistoffen zich mengen vormt zich tandplak, waar bacteriën inzitten, tussen je tanden en langs de tandvleesrand.

Tandplak begint zich 4-12 uur na het poetsen op de tanden te vormen. Daarom is het zo belangrijk om ten minste twee keer per dag grondig te poetsen en dagelijks te flossen.

Hoe kan plak op mijn tanden mijn orale gezondheid beïnvloeden?

Tandplak is de hoofdoorzaak van vele mondproblemen. De bacteriën in tandplak produceren zuren die het tandglazuur aanvallen, wat gaatjes veroorzaakt. De bacteriën in de tandplak kunnen ook de eerste fase van tandvleesontsteking (gingivitis) veroorzaken. Tandplak kan ook bijdragen aan een slechte adem en kan tanden er vuil en geel uit laten zien.

Tandplak op je tanden veroorzaakt gaatjes & Tandplak op je tanden veroorzaakt gingivitis

Als de tandplak niet regelmatig wordt verwijderd door grondig te poetsen en flossen, mineraliseert het tot tandsteen, een harde, gele of bruine afzetting die stevig aan de tanden gehecht zit en alleen door een gekwalificeerde tandheelkundige verwijderd kan worden. Als tandsteen niet verwijderd wordt, kan het leiden tot ernstigere tandvleesontsteking.

Hoe verwijder je tandplak van je tanden

Tandplak bestrijden is de meest essentiële factor bij een leven lang beschermen en behouden van de tanden en tandvlees.

Beheer Cookies