Wat is gingivitis?

Wat is gingivitis?

Wist je dat... 75% van alle Nederlanders op enig moment in hun leven last heeft van tandvleesontsteking?.

Gingivitis is de eerste fase van tandvleesontsteking en kan gemakkelijk voorkomen, behandeld en onder controle gekregen worden.

Wat is gingivitis?

Gingivitis komt voor wanneer tandplak, wat bacteriën bevat, zich opbouwt op tanden en toxines produceert die het tandvlees irriteren. Tekenen van gingivitis zijn onder andere bloedend, opgezwollen, pijnlijk, ontstoken of rood tandvlees. Het is belangrijk om gingivitis te behandelen om te voorkomen dat het zich ontwikkelt tot een ernstigere tandvleesontsteking.

Grondige dagelijkse verwijdering van tandplak is je beste wapen tegen gingivitis. Andere factoren die het risico op gingivitis vergroten zijn onder andere roken, stress, hormoonveranderingen, slechte voeding, medicatie en chronische ziektes.

Behandeling en preventie van gingivitis

Dit zijn een aantal belangrijke manieren om gingivitis te behandelen, en vergeet niet dat het allemaal draait om zo min mogelijk tandplak op je tanden te hebben:

  1. Twee keer per dag grondig poetsen met een tandpasta tegen gingivitis

  2. Goed spoelen met een mondspoeling tegen gingivitis

  3. Gebruik een zachte handtandenborstel of powertandenborstel

  4. Dagelijks flossen en

  5. bezoek regelmatig je gekwalificeerde tandheelkundige.

Wat is het verschil tussen gingivitis en gevorderde parodontale aandoeningen?

Gingivitis en parodontitis zijn ‘fases’ van parodontale of tandvleesontsteking. Gingivitis is de vroegste fase van tandvleesontsteking wat gemarkeerd wordt door ontstoken, gezwollen, bloedend en rood tandvlees. Gingivitis is omkeerbaar, maar als het niet behandeld wordt, kan het zich ontwikkelen tot de gevorderde fase, die parodontitis heet. Bij parodontitis trekt het tandvlees zich terug van de tand waardoor bacteriën infecties kunnen veroorzaken die de tanden en hun ondersteunende botten kunnen beschadigen. Parodontitis is de belangrijkste oorzaak van tandverlies.

Parodontitis kan blijvende schade aanrichten. Volg een strikte mondhygiëneroutine om gingivitis vroeg te behandelen en te voorkomen dat het zich ontwikkelt tot een ernstige tandvleesontsteking.

Beheer Cookies