Tandvleesontsteking

Tandvleesontsteking

Wat is tandvleesontsteking?

Tandvleesontsteking, of parodontitis, is een parodontale ziekte die begint met bacteriegroei in de mond en die uiteindelijk het weefsel kan afbreken. Dit leidt tot losse tanden en ten slotte, als het niet goed behandeld wordt, tot tandverlies.

Wat zijn de oorzaken van tandvleesontsteking?

Om te beginnen zorgen de bacteriën die in tandplak zitten ervoor dat het tandvlees ontstoken raakt en gevoelig wordt. Dat is het moment dat het tandvlees gaat bloeden tijdens het tandenpoetsen. Dit is een van de eerste tekenen van tandvleesontsteking. Op dit moment is er nog geen blijvende schade aangericht, maar als het niet behandeld wordt, kan het zich ontwikkelen tot parodontitis.

In deze fase trekt de binnenste laag van het tandvlees zich terug van de tanden en legt zo openingen bloot waar onzuiverheden tussen kunnen komen, waardoor het gaat ontsteken. Het natuurlijke immuunsysteem van het lichaam bestrijdt deze infecties en veroorzaakt afbraak van het bot en weefsel dat de tanden op hun plek houdt. Uiteindelijk leidt dit tot losse tanden en tandverlies.

Oorzaken van tandvleesontsteking zijn onder andere:

 • Slechte mondhygiëne
 • Ziekte (zoals kanker, hiv of diabetes)
 • Roken
 • Genen
 • Geneesmiddelen
 • Hormonale veranderingen door menstruatie, zwangerschap of de overgang

Symptomen van tandvleesontsteking

Symptomen van tandvleesontsteking zijn onder andere:

 • Bloedend tandvlees
 • Gevoelig, rood of opgezwollen tandvlees
 • Constante slechte adem of een vieze smaak in de mond
 • Grote ruimtes tussen de tanden
 • Losse tanden

Net als bij alle tandheelkundige problemen is het belangrijk om de vroege tekenen van tandvleesontsteking niet te negeren. Je tandarts kan de symptomen van tandvleesontsteking identificeren en een effectieve behandeling voorstellen.

Behandeling tandvleesontsteking

De behandeling van tandvleesontsteking richt zich op het bevorderen van het opnieuw vastzetten van de tanden in het tandvlees, op het verkleinen van de ruimtes tussen de tanden, de zwelling en het risico op ontsteking te verminderen, en voorkomen dat de aandoening zich verspreidt.

Specifieke behandelingen voor tandvleesontsteking kunnen variëren van een schoonmaakbeurt door de mondhygiënist tot scaling en rootplaning om tandplak en tandsteen te verwijderen, zowel boven als onder de tandvleesrand. Dit verwijdert alle bacteriën en biedt een schoon oppervlak voor het tandvlees om zich weer aan te bevestigen.

Gevorderde tekenen van tandvleesontsteking vereisen mogelijk een operatieve behandeling. Dit kan gaan om een flapoperatie (een nog grondigere versie van planing en scaling) tot het enten van bot en zacht weefsel om het bot en weefsel aan te moedigen opnieuw te gaan groeien, en geleide weefsel- of botregeneratie. Dit is vaak nodig wanneer de losse tand kan gaan uitvallen. Als laatste kunnen ook antibiotica gebruikt worden om tandvleesontsteking te behandelen.

Hoe kan tandvleesontsteking voorkomen worden

De beste manier om tandvleesontsteking te voorkomen is het volgen van een goede routine voor mondhygiëne waarbij ten minste tweemaal daags wordt gepoetst en geflost. Antimicrobiële tandpasta samen met een passende mondspoeling kunnen ook helpen om eventuele aanwezige bacteriën te verwijderen.

Regelmatige bezoeken aan de mondhygiënist als onderdeel van de tandartscontrole zijn ook een belangrijke factor bij het voorkomen van tandvleesontsteking.

Beheer Cookies