Techniek voor handmatig poetsen en flossen

Techniek voor handmatig poetsen en flossen

Een effectieve mondhygiëneroutine begint met een aantal eenvoudige stappen:

Een goede poetstechniek voor je tanden

Een goede poetstechniek is de eerste stap naar het behouden van gezonde tanden en gezond tandvlees. Daarnaast minimaliseert het de kans op tandbederf en tandvleesontsteking, de belangrijkste oorzaken van tandverlies.

Voor je begint

Hoewel er verschillende tandenpoetstechnieken zijn voor een handtandenborstel, is het verstandig om altijd je gekwalificeerde tandheelkundige om aanbevelingen te vragen. Volg hun instructies altijd op. Om te beginnen gebruik je fluoridetandpasta met een zachte tandenborstel. Vergeet niet deze elke drie maanden te vervangen.

Twee minuten, twee keer per dag

Om je tanden goed te poetsen, neem je steeds ten minste twee minuten de tijd voor een aanbevolen poetstechniek, waarbij elk deel van je mond 30 seconden gepoetst wordt (boven rechts, boven links, onder rechts en onder links), zowel in de ochtend als avond. Omdat de meeste handtandenborstels geen ingebouwde twee-minuten-timers hebben, is het handig om een klok bij de hand te hebben zodat je zeker weet dat je lang genoeg poetst.

Tandenborstel positioneren

Hoe je de tandenborstel houdt, hangt af van welk deel van de tand je aan het poetsen bent.

Stap 1:

Begin met de binnen- en buitenkant van je tanden en poets in een hoek van 45 graden met korte poetsbewegingen van een halve tandbreedte langs de rand van het tandvlees. Zorg ervoor dat je de achterste tanden ook bereikt.

Stap 2:

Ga verder met de kauwvlakken. Houd de tandenborstel plat en poets over deze vlakken heen en weer.

Stap 3:

Als je de binnenkant van je voortanden poetst, houd je de tandenborstel verticaal en poets je met zachte op-en-neer bewegingen met het puntje van de borstel.

Stap 4:

Poets voorzichtig langs de tandvleesrand.

Stap 5:

Poets je tong met een vegende beweging van achter naar voren, om voedseldeeltjes en bacteriën die geuren veroorzaken te verwijderen en je adem te verfrissen.

Nu je de juiste poetstechniek kent, zal een beetje discipline bij het dagelijks toepassen zorgen dat het een tweede natuur wordt. Het is een van de eenvoudigste dingen die je kunt doen om je tanden en tandvlees gezond te houden.

De juiste flosstechniek

  • Gebruik ongeveer 45 cm tandfloss zodat je tijdens het schoonmaken voor elke tand een schoon stuk tandfloss hebt.
  • Houd de flossdraad in een C-vorm wanneer je hem op en neer beweegt langs de kant van elke tand.
  • Vergeet niet de achterkant van je achterste tanden te flossen, zowel links als rechts van de bovenste en onderste tanden.

Een goede poets- en flosstechniek als onderdeel van je dagelijkse mondhygiëneroutine zijn je belangrijkste wapens in de strijd tegen tandplak en een leven lang beschermen van je tanden en tandvlees.

Beheer Cookies