Orthodontie en beugelpijn

Orthodontie en beugelpijn

Een mooie lach hangt af van een gezonde mond

Iedereen weet dat een beugel of orthodontie de tanden rechtzet en je glimlach mooier maakt, maar het is belangrijk te begrijpen dat goede mondhygiëne de sleutel is naar gezonde en aantrekkelijke tanden en tandvlees, lang nadat je beugel eruit mag. Om je tanden vrij van tandplak te houden en de lelijke ‘witte vlekjes’ te voorkomen die rondom je beugel vormen, moet je weten hoe je tanden en orthodontische hulpmiddelen schoonhoudt. Poetsen en flossen met een beugel is moeilijker maar de moeite loont zich op de lange termijn.

Hoe moet ik poetsen met een beugel?

Hoe je tanden eruitzien als je beugel eruit komt, hangt af van hoe goed je ervoor hebt gezorgd toen de beugel er nog in zat. Een powertandenborstel die speciaal is ontwikkeld om te poetsen rondom orthodontische hulpmiddelen kan je helpen. Verwijder voor je begint elastiekjes, bandjes of losse delen van de orthodontische hulpmiddelen.

 1. Houd de borstel parallel aan de vloer tegen de zijkant van je tanden. Leid de kop van de powertandenborstel van tand naar tand. Volg de natuurlijke curve van je tanden en tandvlees

 2. Houd de borstel op elke tand een paar seconden op zijn plek voordat je verdergaat met de volgende tand. Met een powertandenborstel hoef je niet hard te drukken of te schrobben. Laat de borstel gewoon al het werk doen

 3. Vergeet niet de binnenkant van je tanden, de bovenkant van de tanden en achterin je mond achter je achterste kiezen te poetsen

 4. Maak de beugels schoon door de opzetborstel er in een hoek tegenaan te houden. Zorg ervoor dat de borstel ook onder de draden schoonmaakt

Vergeet niet elke 3 maanden je tandenborstel of opzetborstel te wisselen zodat deze efficiënt blijft schoonmaken.

Flossen met een beugel

Hoewel het lastig kan zijn, is het voor gezonde tanden en tandvlees erg belangrijk om te flossen, ook al heb je een beugel.

 1. Breng de flosdraad tussen 2 tanden onder de draden van je beugel. Trek de flosdraad er half door

 2. Wanneer je de tandvleesrand bereikt, trek je de flosdraad in een C-vorm

 3. Flos onder de tandvleesrand met een rustige op-en-neer gaande beweging

Niet vergeten te spoelen

Spoel twee keer per dag, na het poetsen, om gaatjes te voorkomen, het glazuur te versterken en de adem te verfrissen. Gebruik een tandpasta met fluoride zonder brandende alcohol.

Achtergrond beugel

Als je iets weet over hoe orthodontie werkt, kun je jezelf voorbereiden op de beugelpijn die je kunt krijgen. Een beugel zet constante druk op de tanden om ze langzaam in een andere positie te zetten. De belangrijkste onderdelen van een beugel zijn:

 • Beugels :op elke tand, of aan elke band rondom de tand, wordt een beugel geplaatst. Beugels houden de draad vast die er daadwerkelijk voor zorgt dat de tanden verplaatsen. Beugelpijn, veroorzaakt door de beugels, kan pijn door de band of de beugels zijn.
 • Draden :de draden die gebruikt worden voor beugels heten boogdraden. Ze zitten vast aan de beugels en een orthodontist past ze aan tijdens regelmatige bezoeken. Soms komt beugelpijn voor vlak nadat de beugel aangepast is. (1), (2)

Wat is de oorzaak van beugelpijn?

Een beugel kan scheefstaande tanden corrigeren om je lach en je mondgezondheid te verbeteren, maar beugelpijn kan ongemak veroorzaken. De precieze oorzaak van beugelpijn is onbekend, maar het kan toegewezen worden aan interne of externe factoren.

 • Intern :bepaald onderzoek heeft aangetoond dat beugelpijn veroorzaakt kan worden door veranderingen in de bloedstroom die voorkomen wanneer de beugel druk uitoefent op de tanden.
 • Extern :het fysieke schuren van de beugels en draden kan beugelpijn veroorzaken aan het zachte weefsel in de mond. Dit soort beugelpijn wordt meestal minder met de tijd, wanneer het weefsel sterker wordt. Soms kan één van de boogdraden beugelpijn veroorzaken door achter in de mond te prikken, maar orthodontische wax kan hier meestal verlichting bieden. (1), (2)

Hoe kun je beugelpijn verzachten

Er zijn veel producten beschikbaar die beugelpijn verzachten. Voor pijn door de druk van de beugel kan vrij verkrijgbare pijnmedicatie geprobeerd worden. Motrin of Advil kunnen beugelpijn verlichten of je kunt gebruikmaken van topische pijnbestrijdende middelen. Vraag je tandarts om aanbevelingen als je beugelpijn aanhoudt. Daarnaast kan tandpasta, mondspoeling en tandfloss voor gevoelige tanden helpen om tandpijn te verlichten. (1), (2)

Andere strategieën om beugelpijn te verlichten

Probeer deze extra tips om beugelpijn te verlichten:

 • Eet zacht voedsel :als je meestal beugelpijn hebt na een orthodontische aanpassing kun je de eerste dag/dagen het beste zacht voedsel eten zoals pudding, pasta en zachtgekookte groentes.
 • Voorzichtig poetsen :een zachte tandenborstel kan helpen beugelpijn te verlichten. (2)

Bescherm je beugel om pijn te voorkomen

Als je van plan bent contactsport te spelen terwijl je een orthodontisch hulpmiddel draagt, gebruik dan een gebitsbeschermer. Als je geraakt wordt of valt tijdens het sporten kan je beugel kapotgaan of kunnen draden losschieten, wat beugelpijn veroorzaakt en kosten voor de orthodontische zorg met zich meebrengt. (2)

Voordelen van een beugel

Beugelpijn kan vervelend zijn, maar het dragen van een beugel kan je manier van bijten verbeteren en helpen om andere soorten mond- en tandpijn, die veroorzaakt worden door scheve tanden, te verhelpen. Andere voordelen van een beugel zijn onder andere:

 • Gemakkelijkere mondzorg :rechte tanden zijn gemakkelijker schoon te maken, dus heb je minder risico op tandbederf en tandvleesontsteking.
 • Meer zelfvertrouwen :wanneer de beugel je scheve tanden heeft gecorrigeerd, kun je door een gezonde glimlach genieten van je grotere zelfvertrouwen. (3)

Bronnen:

 1. http://www.webmd.com/oral-health/guide/braces-and-retainers

 2. http://www.bracesguide.com/duringbraces/duringbraces08.html

 3. http://dentistry.about.com/od/orthodontics/a/Doyouneedbraces.htm
Beheer Cookies