Melktanden en tanddoorbraak

De tanden van de baby, ook bekend als melkgebit, melktanden, dentes decidui of tijdelijk gebit, zijn net zo belangrijk als het volwassen gebit. Ze helpen kinderen spreken en voedsel kauwen en houden een plek vrij in de kaak waar het permanente volwassen gebit in kan groeien. Mensen hebben meestal 20 melktanden in de kaak op het moment van de geboorte. Deze komen door en worden zichtbaar in de mond in de babytijd. De melktanden worden over het algemeen vervangen door het permanente volwassen gebit tegen de tijd dat een kind 6 jaar is.

Wanneer krijgt een baby tandjes?

De melktanden komen over het algemeen door als een baby tussen de 6 maanden en 1 jaar oud is. Dit gebeurt in een bepaalde volgorde. Dit proces staat bekend als tanddoorbraak, wat gevoelig en pijnlijk tandvlees kan veroorzaken.

baby teeth

Symptomen van tanddoorbraak

De symptomen van de tanddoorbraak zijn zeer wisselend. Sommige baby’s hebben er weinig last van, andere baby’s veel. De vaakst voorkomende symptomen van tanddoorbraak zijn onder andere:

  • Kwijlen
  • Uitslag rondom de mond en kin door het kwijlen
  • Hoesten veroorzaakt door het kwijlen
  • Huilen vanwege pijnlijk tandvlees
  • Prikkelbaarheid
  • Eten of voeding weigeren

Als je baby koorts heeft of volgens de bovengenoemde symptomen van tanddoorbraak ziek lijkt, moet je je kind laten onderzoeken door een kinderarts om andere oorzaken uit te sluiten.

Pijn door tanddoorbraak verzachten

Hoewel er geen behandeling is voor het ongemak van het krijgen van tandjes, kun je het wat verzachten met de volgende middelen:

  • Geef de baby koud eten en drinken
  • Werk de druk van een doorkomend tandje tegen door het tandvlees zachtjes te masseren
  • Geef pijnmedicatie zoals geadviseerd door de kinderarts

Melktanden verzorgen

Het is belangrijk om je baby vanaf de geboorte een goede tandverzorgingsroutine bij te brengen. Voordat de melktanden doorkomen kun je het tandvlees na het eten met een zacht washandje schoonvegen om bacteriën te verwijderen. Zodra de melktanden doorkomen, is het belangrijk om ze te poetsen. Doe een beetje tandpasta met fluoride (niet groter dan een rijstkorrel) op een zachte tandenborstel.

Brushing baby teeth

Neem de flesjes van uw baby weg zodra ze leeg zijn, om zuigflescariës te voorkomen.

Maak voor de eerste verjaardag een afspraak met de tandarts, of zodra het eerste tandje zichtbaar is, afhankelijk van wat het eerste plaatsvindt.

Melktanden wisselen

De melktanden beginnen rond de leeftijd van 6 jaar uit te vallen (meestal eerst de snijtanden midden onder) om plaats te maken voor het volwassen gebit. De melktanden gaan los zitten wanneer de volwassen tand doorkomt, hoewel een tand soms te vroeg losraakt of eruit komt door een val of een klap tegen de tand.

Kom hier meer te weten over het verzorgen van het gebit van je kinderen

Beheer Cookies