Voordelen van tandheelkundige fluoride

Voordelen van tandheelkundige fluoride

HOE KAN TANDHEELKUNDIGE FLUORIDE HET GEBIT BESCHERMEN TEGEN TANDBEDERF?

Tandheelkundige fluoride combineert met de mineralen in je tanden om een sterker glazuur te vormen dat beter bestand is tegen zuren. Wanneer de zuren die aangemaakt worden door de tandplak op je tanden de mineralen in je tandglazuur beginnen af te breken, begint een proces dat demineralisatie heet. Demineralisatie begint met het verzwakken van het glazuur en leidt eerst tot kleine gaatjes, maar kan zich ontwikkelen tot ernstig tandbederf en uiteindelijk tandverlies. De eerste fase van demineralisatie kan teruggedraaid worden door het glazuur opnieuw te mineraliseren. Dit kan gedaan worden door tandheelkundige fluoride op het glazuur aan te brengen.

Er zijn twee manieren waarop fluoride het tandglazuur beschermt: systemisch en topisch.

Fluoride werkt systemisch wanneer de tanden van baby’s en kinderen nog aan het ontwikkelen zijn. Het vervangt sommige van de kristallen in ontwikkelend glazuur met fluoride houdende kristallen die beter bestand zijn tegen tandbederf. Systemische fluoride wordt ingenomen via water met fluoride, voeding of supplementen die door een tandarts of kinderarts worden voorgeschreven. Deze systemische bronnen van fluoride zorgen ervoor dat het gebit van een kind zich ontwikkelt als een sterk gebit dat bestand is tegen tandbederf.

Topische fluoride zit in fluoridetandpasta en mondwater met fluoride en werkt van buiten de tand wanneer je poetst en spoelt. Topische fluoridebehandelingen kunnen ook bij de tandarts worden toegepast. Dit is minder vaak maar met hogere concentraties. Als je thuis gebruikmaakt van topische fluoride in lage concentraties, kun je het verzwakte tandglazuur opnieuw mineraliseren en de structuur van het glazuur versterken. Het is belangrijk om twee keer per dag grondig te poetsen en dagelijks te spoelen met een product dat fluoride bevat en waarvan klinisch is bewezen dat het tandbederf voorkomt. Tandpasta’s en mondwater met fluoride dienen een leven lang gebruikt te worden. Bespreek met de tandarts van je kind hoe je ze kunt helpen te poetsen met heel kleine hoeveelheden fluoridetandpasta totdat ze oud genoeg zijn om de tandpasta uit te spugen in plaats van door te slikken.

ANDERE MANIEREN WAAROP TANDHEELKUNDIGE FLUORIDE GAATJES KAN VOORKOMEN

In speeksel zit een hele kleine hoeveelheid fluoride doordat we water met fluoride drinken en producten gebruiken waarin fluoride zit. Op die manier kan het helpen opnieuw te mineraliseren terwijl het de tanden bedekt, naast de gebruikelijke natuurlijke manier van de tanden schoon te houden.

Naast het feit dat het tanden systemisch en topisch opnieuw mineraliseert, helpt fluoride ook bij de preventie van gaatjes doordat het de bacteriën in tandplak beïnvloedt. Door fluoride kunnen ze de zuren die tandbederf veroorzaken minder goed produceren.

Beheer Cookies